Celiakia.pl




Pierogi leniwe.

Zgłoś naruszenie


1 z 1 Zdjęć miodopijka
Dodaj Zdjęcie
Zamieścił(a): Miodopijka
Opublikowany w:  Przystawki
Wyświetleń:  2048 wyświetleń
Czas przygotowania:  30 minut
Czas gotowania:  3 minut

Składniki

(na około 30 sztuk):

1. 350g sera białego tłustego/półtłustego,
2. 4 ugotowane i przeciśnięte przez praskę (średniej wielkości) ziemniaki,
3. 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej,
4. 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
5. 1 jajko,
6. 2-3 łyżki oleju,
7. Mąka bezglutenowa do posypania stolnicy (może być też mąka kukurydziana).

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść.
2. Na posypanej mąką stolnicy, uformować z ciasta wałek (ok. 6 cm szerokości) i kroić na centymetrowe „kopytka”.
3. Każdy pierożek lekko oprószyć mąką i delikatnie przyklepać nożem z obu stron.
4. Na gotującą i osoloną wodę, wrzucić pierogi i gotować na małym ogniu (pod przykryciem) przez około 3-5 minut.
5. Podawać nieco oprószone bułką tartą i polane roztopionym masłem.

 

Moje uwagi:

>pierogi można podawać również na słodko, z cukrem, owocami, cynamonem czy dżemem

Recenzje

Added By : CiotkaKlotka on 2011-11-28 10:28:13
bardzo chodza za mną smaki mącznej potrawy, szczególnie takie leniwie, zobaczymy, czy da się je porównać do "normalnego" smaku, pozdrawiam serdecznie
Added By : bogdanor1 on 2011-08-16 06:16:15
Nie wiem dlaczego ,ale nigdy nie udalo mi sie zrobic pierogow z maki bezglutenowej . NIGDY ! A robilam wg.podobnych przepisow . Musze ten wyprobowac . A nuz mi wyjda ! Juz czuje smak pierogow -moze ruskie zrobie . Musza smakowac niebiansko ! A jeszcze smazona cebulka do tego - hm -slinka juz cieknie ! Robie !
Added By : Ewa K on 2011-02-03 12:55:31
Ja słyszałam o takim przepisie w wersji na słono, z dodatkiem posiekanej, zarumienionej na maśle cebulki, soli i pieprzu. Muszę wypróbować oba, ten weekend zapowiada się leeeeniwie. :)